Localizare - Comuna Fundu Moldovei
12574
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-12574,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,,no_animation_on_touch,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-2.8,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Localizare

Fundu Moldovei este o comună reprezentativă pentru zona de munte a Bucovinei, ca vatră etnofolclorică deosebii de interesantă, consemnată ca atare încă de la începutul secolului, când a fost aleasă, la îndemnul istoricului Ion Nistor, ca una din cele patru puncte de reper pentru cercetările sociologice întreprinse de Dimitrie Guşti • primele de gen din România.

Fundu Moldovei este o regiune conservatoare, locuită de munteni, creatori şi păstrători ai unor forme proprii de viaţă materială şi spirituală; comuna atrage prin elemente de arhitectură tradiţională şi de civilizaţie a lemnului, prin viaţa păstorească şi prin celelalte ocupaţii, prin meşteşuguri, costum popular, obiceiuri, ceremonialuri, prin diversitatea coregrafică a jocurilor populare, repertoriul muzical, viaţa culturală în general.

Fundu Moldovei este locul unde activează ansamblul artistic „Arcanul”, una din cele mai reprezentative formaţii artistice din Bucovina, atât ca performanţe – premii la festivaluri din Olanda, Irak, Polonia, Bulgaria, Germania, Ungaria, cât şi ca origini – înaintaşii celor de astăzi au dansat şi s-au bucurai de succes, în 1908 la Viena şi în 1937, la Londra.

Fundu Moldovei este gazda Festivalului „Buna Vestire”, festival de cântece şi poezii religioase ce se desfăşoară sub patronajul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi care are ca scop valorificarea tradiţiilor ortodoxe şi etalarea unor forme de artă populară.

Fundu Moldovei este locul unde se mai pot întâlni obiceiuri şi tradiţii, aşa cum în unele părţi le mai povestesc doar bătrânii: la momentele importante din viaţa omului -naştere, nuntă, înmormântare – şi la diferite date din calendar, în special la cele două mari sărbători: Paştele – împistritul ouălor, binecuvântarea bucatelor de la Slujba de înviere – şi cele de iarnă, respectiv de Crăciun şi de Anul Nou – colinda; clopoţelul; buhaiul; jocurile cu măşti; capra şi cerbul; ursul; moşul şi baba; mirele şi mireasa; semănatul; teatrul popular; steaua, multe din acestea, datorită acurateţii filonului de folclor autentic, înregistrate şi aflate de ani buni în arhivele unor televiziuni din ţară şi străinătate.

Comuna Fundu Moldovei se află situată în nord – vestul municipiului Câmpulung Moldovenesc, întinzându-se de o parte şi de alta a râului Moldova, pe o lungime de 16 km. Este situată pe drumul judeţean DJ 175 la o distanţă de 14 km faţă de municipiul Câmpulung Moldovenesc şi 5 km faţă de comuna Pojorâta.

Comuna Fundu Moldovei este compusă din următoarele sate: Fundu Moldovei, Colacu, Botuş, Botuşel, Braniştea, Delniţa, Deluţ, Obcina, Plai şi Smida Ungurenilor. Satul reşedinţă de comună este Fundu Moldovei. Distanţa dintre satul reşedinţă de comună şi satul Colacu este de 3 km, faţă de satul Botuş de 8 km, faţă de satul Botuşel 12 km, faţă de satul Braniştea 12 km, faţă de satul Delniţa 10 km, faţă de satul Deluţ 13 km, faţă de satul Obcina de 16 km, faţă de satul Plai 14 km şi faţă de satul Smida Ungurenilor de 12 km.

Se învecinează la nord – est cu comuna Sadova, la sud – est cu comuna Pojorâta, la sud -vest cu comuna Ciocăneşti, la vest cu comuna Cârlibaba, iar la nord – vest cu comuna Breaza şi cuprinde o suprafaţă de 15.248 ha.

Comuna Fundu Moldovei este o subunitate fizico-geografică individualizată în nord-estul Carpaţilor Orientali, aşezată în depresiunea formată în lungul râului Moldova de culmile Obcinii Nestecăniş,fragmentate de afluenţii râului Moldova.Este străbătută de paralela de 47* 30′ latitudine nordică şi meridianul de 25* 15′ longitudine estică. Altitudinea comunei este de 745m în satul Fundu Moldovei, de 755m în satul Colacu,de 770m în satul Botuş, cea mai ridicată fiind de 1100m în satul Obcina.